منوی دسته بندی

چطور با مدیتیشن افکارمان را عالی مدیریت کنیم؟ و انواع مدیتیشن

چطور با مدیتیشن افکارمان را مدیریت کنیم؟
زمان مطالعه: 3 دقیقه

چطور با مدیتیشن افکارمان را عالی مدیریت کنیم؟ و انواع آن

می‌دانید که مدیتیشن باعث آرامش زیاد و قدرت مدیریت افکار را در اختیارمان می‌گذارد. مدیتیشن زندگی‌ افراد زیادی را تغییر داده است. اما چطور می‌توانیم درست مدیتیشن کنیم و چه باورهای غلطی درباره آن وجود دارد؟

حتما زمان‌هایی را تجربه کرده‌اید که بی‌دلیل استرس داریم و نمیدانیم چرا. فکری که حالمان را بد می‌کند از ذهن‌مان رد می‌شود. گاهی نمیدانیم چه چیزی توی ذهن‌مان باعث حال بدمان شده است.

بررسی ساختار مغز از دید ویلیام گلسر:

در هر لحظه فکر و عمل مان دست خودمان است.و به این دو تسلط کامل و مستقیم داریم. کاملا به این که در لحظه چه عملی رو انجام بدیم آگاهی داریم. درحالی که روی احساسات و فیزیولوژی بدن‌مان کنترل مستقیم و کاملی نداریم. اگر این 4 چیز رو در یک ماشینی به اسم ماشین رفتاری تصور کنیم، فکر و عمل دو چرخ جلو هستند و احساسات و فیزیولوژی بدن در دو چرخ عقب قرار دارند. خبر خوب این است که اگر بتوانیم فکر و عمل‌مان را آگاهانه به سمتی که میخواهیم تغییر دهیم، میتوانیم احساسات و فیزیولوژی مان را نیز تغییر بدهیم. (از کتاب تئوری انتخاب)

اما برای مدیتیشن کردن به چه چیزی نیاز داریم؟ جواب این است که شما به هیج چیز خاصی نیاز ندارید. در هر حالت بدنی‌ای که باشید( باتوجه به چیزی که با آن راحت‌ترید) قابل انجام دادن است. در مدیتیشن شما نیازی نیست ذهن‌تان را خالی از همه چیز کنید!  در واقع شما باید به یک موضوع خاص متمرکز شوید. این تمام کاری است که باید انجام دهید. در مدیتیشن هدف آن است که افکارمان را ببینیم و آنها را بررسی کنیم و به آنها آگاه شویم. مثال بارز آن، پسر بچه‌ای است که مدام  دور خانه میچرخد و آرام و قرار ندارد. ذهن‌ما نیز اینگونه است. باید سعی کنیم کنترل آن را به دست بگیریم و بر آن آگاه شویم.

انواع مدیتیشن

  1. مدل تمرکزی: هدف از انجام این مدیتیشن این است که ذهن‌مان را روی یک موضوع خاص متمرکز کنیم و یا روی یک مفهموم فکر کنیم. در این میان، ممکن است ذهن‌ما مقاومت کند و تمرکزمان بهم بخورد، که کاملا طبیعی است. اما تمام هدف این کار این است که بتوانیم حریف ذهن‌مان شده و آن را به جایی که بود، برگردانیم.

 

  1. مدیتیشن اسکن بدن: در این مدیتیشن باید از سر تا نوک پا، سعی کنیم هر قسمت بدن را به ترتیب احساس می‌کنیم؛ تمام تمرکز ما روی اعضای بدن‌مان است.

 

  1. مدیتیشن تنفسی: تمرکز روی دم و بازدم است .بعد از چندین دم و بازدم متوجه می‌شویم که ما در طول روز نفس عمیق نمی‌کشیم. و نفس عمیق آزاد شدن بیشتر ذهن می‌شود.

 

  1. مدیتیشن مشاهده‌ی افکار: یکی از فایده‌های این مدیتیشن این هست که از رشته افکارمان آگاه خواهیم شد. به طور مثال، خودتان را کنار رودخانه‌ای تصور کنید؛ آنجا دراز کشیده‌اید و از صدای آب روان لذت می‌برید. اگر فکری از ذهن‌تان گذر کرد، آن را ببینید و به آب روان رودخانه بسپارید. نکته این مدیتیشن این است که شما فکرهایی که به طور ناگهانی به ذهن‌تان می‌آیند، فرار نمی‌کنید. آن را می‌بینید و با خودتان می‌گویید: باشد این هم هست، اما در حال حاضر می‌خواهم به رودخانه با آب‌ روان فکر کنم. پس خوبی این کار در رویارویی با افکارمان و شلوغی‌های ذهن‌مان است.

معمولا احساس ما بخاطر دو دلیل بد می‌شود:

حسرت و غم گذشته و نگرانی برای آینده. اما باید در حال زندگی کنیم. برای این کار باید به افکارمان آگاه باشیم. و مدیتیشن کمک بزرگی به این موضوع می‌کند.

پروسه مدیتیشن را برای خودتان سخت نکنید: از اول در  نیم ساعت مدیتیشن را آغاز نکنید! از مدت زمان کمتر برای شروع استفاده کنید. خودتان را محدود نکنید که من حتما باید در مدل نشسته باشم یا حتما با شمع انجامش دهم. با شرایط موجودتان سازگار شوید و از حداقل شروع کنید.

امیدوارم که در آرام کردن ذهن‌تان موفق باشید و مدیتیشن را جدی بگیرید.

منبع: پادکست ناجی

در این مقاله نیز درباره اینکه چطور متمرکز بمانیم صحبت کرده‌ایم.

 

زهرا سادات هاشمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *