پروسه طراحی تجربه کاربری (UX Design)

پروسه طراحی تجربه کاربری (UX Design)
پروسه طراحی تجربه کاربری به نظر موردی پیچیده و سخت میآید، در این مقاله قصد داریم به ساده سازی مهفوم تجربه کاربری بپردازیم و یک توضیح مختصری هم درباره این طراحی باهم داشته باشیم.
تجربه کاربری چیست؟
شاید اسم ux/ui را این روزها زیاد شنیده باشید؛ اما این مفهوم یعنی چه؟
تجربه کاربر (User Experience) درواقع آن فرآیندی هست که ما طراحان انجام میدهیم تا محصولمان برای مردم قابل استفاده، ساده، لذت بخش و جذاب باشد. پس طراحان تجربه کاربر وظیفه دارند سایت، اپلیکیشن یا محصول دیگری که طراحی میکنند را “قابل استفاده برای کاربران ” طراحی و دیزاین کنند. پس هدف یک طراح تجربه کاربر، راحتی کاربرانش در استفاده از محصول هست. برای اولین بار این مفهوم را آقای دونالد نورمن به آن پرداخت و کتابی با عنوان “طراحی اشیا روزمره ” خلق کرد.
برگردیم به پروسه طراحی و اینکه چطور و از کجا شروع کنیم؟
-
درک کاربران و برند محصول :
شما اول باید مشکلات کاربرانتان را شناسایی و درک کنید. زمانی که به این مرحله رسیدید، میتوانید روی راه حل و پیدا کردن آن تمرکز کنید. دومین مورد، درک برند و آن محصولی هست که برای آن دیزاین انجام میدهید. مشخص است که هر برندی، “کارهای مهم” و”هدف مشخص”ی را دارد که باید هدف کاربر و هدف برند باهم ترکیب شده، و درنهایت به نتیجه ای رسید. وقتی به درک کاربران و برند خود رسیدید، سراغ مرحله بعد میرویم یعنی : تحقیق و مطالعه کردن
-
تحقیق کردن:
در این مرحله باید به تحقیق کردن درباره یوزرها یا همان کاربرانمان بپردازیم. کاربران ما دنبال چه چیزی در پروداکت یا محصولما هستند؟ مشکلات اساسی آنها چیست؟ چطور باید آنهارا حل کرد؟ و…
درکل این مرحله شما با کاربران مصاحبه میکنید و توقعاتی که از محصول شما دارند را متوجه میشوید. به دنبال بهتر شدن محصول میروید. این قسمت، قسمتی است که شما با کاربران و اطلاعاتی که به آنها مربوط است، بیشتر سر و کار دارید.
-
آنالیز کردن اطلاعات به دست آمده:
تا اینجای کار، تمام چیزهایی که به دست آورده بودید به کارتان خواهد آمد. اینجا ما تمام اطلاعات کاربرانی را داریم که با آنها مصاحبه کردیم (که تقریبا بین 3 تا5 نفر کافی هست) و هرجایی از کارمان که گیر کردیم، دوباره به اطلاعات کاربرمان نگاه میکنیم و نیازهای آن را متوجه میشویم. چیزی به Journey user map هست که درست کردن و نوشتن آن به شما کمک میکند اطلاعات کاربران را به صورت یکجا داشته باشید.
-
دیزاین و طراحی:
اینجا مرحله ای هست که شما شروع به طراحی اصلی محصولتان میکنید. قدم اول، کشیدن و طراحی وایرفریم(wireframe) هست. وایرفریم ها همان طراحی ساده شده ی ما در محصول هست. قبل از این که یک دیزاین خفن از سایت مان داشته باشیم، باید اول جای متن، جای تصویر مهم و… را مشخص کنیم. برای همین به راحتی از این مرحله عبور نکنید و آن را جدی بگیرید! چون اگر این قسمت از کارتان به خوبی اجرا نشود، طراحی اصلی شما نیز خوب نخواهد بود. اصطلاحا به این طراحی لوفدیلتی (low fidelity)هم گفته میشود. یعنی طراحی کم جزیُیات. این مراحل قرار هست خیلی خیلی طولانی باشد و نیاز به دیزاین دوباره و دوباره باشد.
-
کارکردن و تکمیل طراحی:
اینجا ما با محصول خود کار میکنیم و درنهایت کار دیزاین ما تکمیل شده است، این قسمت ما طراحی خود را به صورت یک کل بهم پیوسته طراحی میکنیم و پروتوتایپ (prototype)میکنیم. پروتوتایپ یک عملی است که در واقع با اجرای آن، با محصول خود کار میکنیم. فرض کنید اپلیکیشنی طراحی کرده ایم و قبل از این که طراحیمان را به دست برنامه نویس بدهیم تا آن را به صورت یک اپ واقعی در بیاورد، محیط آن را شبیه سازی میکنیم. با اپلیکیشن خود کار کرده و در اینجا مهم است متوجه شویم یکسری امکانات باید به برنامه اضافه شود و تغییراتی انجام دهید. پیشنهاد میکنم پروتوتایپ را سرچ کنید تا بیشتر متوجه کاربر آن شوید.
-
تست محصول
در اینجا ما دوباره محصول خود را تست میکنیم و تمام داده ها را آنالیز میکنیم. درنهایت محصول ما آماده است و میتوانیم آن را در اختیار کاربران قرار دهیم.
برای درک بهتر تجربه کاربری این مقاله را مطالعه کنید:
https://www.interaction-design.org/literature/topics/ux-design
بیشتر بخوانید:
یادگیری زبان انگلیسی در کوتاهترین زمان