منوی دسته بندی

انواع معناهای آشکار و پنهان در فیلم:

انواع معناهای آشکار و پنهان در فیلم
زمان مطالعه: 2 دقیقه

انواع معناهای آشکار و پنهان در فیلم:

در این مقاله، به بررسی انواع معناها در فیلم می‌پردازیم و وجود هر کدام از آنها را توضیح خواهیم داد. باما همراه باشید.

1)معناهای صریح:

معناهای صریح از آن دسته معانی هستند که در خود متن در مورد یک یا چند موضوع اصلی متن، به چشم می‌آیند. این معناها بیشتر در فیلم‌های مستند، صریح و روشن‌تر از فیلم‌های داستانی مطرح می‌شوند.

در غرب، فیلم‌هایی اگر یک یا بیش از تعداد معدودی معنای صریح داشته باشد، آن فیلم به عنوان یک فیلم ایراددار شناخته خواهد شد؛ چون مخاطبان غربی امروزی معمولا انتظار دارند فیلم‌ها معناهای خود را نه به‌طور صریح، بلکه نامحسوس و نهان ببینند و کشف کنند. (معنای ضمنی)

2)معناهای ضمنی:

معنای ضمنی معنایی است که در مورد متن (مثلا فیلم سینمایی) یا یک موضوعی که  در دل هر متن از خود می‌سازیم. صحنه‌آرایی، فیلم‌برداری، تدوین و صدا می‌توانند رساننده یا تقویت کننده‌ی معنای ضمنی باشند.

داستان فیلم منبع اصلی و اساسی برای القای معنای ضمنی است؛ چون تماشاگر بخشی از اطلاعات خود درباره‌ی فیلم را بر اساس آن به دست می‌آورد. مثلا فیلم‌های پرطرفدار معمولا داستان‌های باورپذیری دارند که نشان می‌دهند آدم‌ها بر مشکلات چیره می‌شوند و در نهایت به هدف غایی خود دست می‌یابند. در فیلم‌های مستند، تماشاگر به نتیجه مشخصی در مورد موضوع واقعی فیلم می‌رسد.

بخشی از داستان فیلم یا کل آن ممکن است مبهم باشد، یا از آن بتوان دو یا چند برداشت مختلف به دست آورد. در این موارد، اطلاعات متضادی به تماشاگر عرضه می‌شود یا برخی از اطلاعات مهم در اختیار او قرار نمی‌گیرد.

فیلم سازان و هنرمندان و فیلمنامه نویسان، از نماد استفاده می‌کنند. نماد هر آن چیزی است که اهمیتی ورای معنا یا کاربرد معمول خودش دارد. معمولا در فیلم اشاره صریحی به معنای نماد نمی‌شود و تماشاگر باید خودش آنها را تفسیر و تعبیر کند؛ در نتیجه برخی از برداشت‌ها ممکن است موجه و معقول نباشد.

3)معناهای کلی و جهان‌شمول و معناهای موردی:

معنای کلی و جهان‌شمول، معنایی صریح یا ضمنی درون یک متن است که در جوامع مختلف به برداشت‌های مشابه ختم می‌شود که متون جوامع مختلف وجود دارد. مثلا بسیاری از متون در جوامع مختلف این را می‌گویند که “تبهکاری و جنایت، آخر و عاقبت خوشی ندارد.”

آشنایی با جامعه‌ای که فیلم در آن ساخته شده، به تماشاگر کمک می­کند معناهای موردی را بهتر پیدا کنند و درک کنند. برای نمونه، فیلم‌های پرطرفدار آمریکایی سرشار از اسن معنای ضمنی‌اند که “اگر کسی حواسش را به خودش بدهد و زحمت بکشد و از خودگذشتگی نشان دهد، می‌تواند به هدف مورد نظرش، دست پیدا کند.” این معنا در بسیازی از فیلم‌های آمریکایی نهفته، از یک باور رایج در جامعه آمریکا در مورد ارتباط مستقیم میان سخت‌کوشی و بالارفتن امکان موفقیت ناشی می‌شود.

۳ روش عالی برای کسب درآمد از فیلمسازی + دانلود چک لیست فیلمسازی

 

زهرا سادات هاشمی

‫2 نظر

  • حمید گفت:

    مممنونم از سایت آموزنده شما
    سپاس

  • فرزانه گفت:

    خیلی جالب و کاربردی بود ممنون ?

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *